Εξηγώντας τον πόνο στο γόνατο

Ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αρθρώσεις στο σώμα μας, το γόνατο, ιδιαίτερα στους δρομείς, είναι ευαίσθητο στις φθορές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο γόνατο. Εδώ θα δούμε τις αιτίες του πόνου στο γόνατο και τρόπους αντιμετώπισής του.

Αντιμετωπίστε τον πόνο σας

Συμπτώματα του πόνου στο γόνατο

Τα συμπτώματα των προβλημάτων στα γόνατα ποικίλουν και εξαρτώνται από τα αίτια και τη σοβαρότητα. Ωστόσο ο πόνος στο γόνατο είναι συνηθισμένος.

Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικός πόνος στο γόνατο αν αυτό χρησιμοποιηθεί υπερβολικά ή υποστεί τραυματισμό.

01

Η αστάθεια και η αδυναμία στο γόνατο, ή η αίσθηση ότι το γόνατο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα.

02

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκαμψία, ήχους χτυπήματος ή εξαρθρήματος, κλείδωμα της άρθρωσης και δυσκολία να ισιώσει το γόνατο, ανάλογα με την αιτία.

03

Πώς μπορεί να σας επηρεάσει ο πόνος στο γόνατο;

Ο πόνος στα γόνατα είναι πιο συνηθισμένος καθώς μεγαλώνουμε λόγω της φθοράς του χρόνου. Είναι επίσης κοινός στα υπέρβαρα άτομα (αφού ασκείται μεγαλύτερη δύναμη στην άρθρωση), ή σε όσους αθλούνται. Δεδομένου ότι τα γόνατα είναι απαραίτητα για την κίνηση, ο πόνος στα γόνατα μπορεί να μας αναγκάσει να σταματήσουμε την άθληση και να δυσκολέψει πολλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το ανέβασμα της σκάλας.

Αντιμετωπίστε τον πόνο σας

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η άρθρωση του γονάτου αποτελείται από τρία οστά, τένοντες που συνδέουν τα οστά με τους μύες και συνδέσμους που σταθεροποιούν και συνδέουν τα οστά. Τα δύο κομμάτια χόνδρου σε σχήμα C που λέγονται μηνίσκοι λειτουργούν απορροφώντας τους κραδασμούς της άρθρωσης, ενώ οι σάκοι με το υγρό που ονομάζονται θύλακες, βοηθούν το γόνατο να κινείται ομαλά.

Το 80% των ανθρώπων που νιώθουν πόνο, αισθάνονται πόνο στο γόνατο.1

¹Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου Haleon 2018 - πλήρης έκθεση, σελ. 16

Γιατί νιώθουμε πόνο στο γόνατο;

Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν πόνο στα γόνατα, από τραυματισμούς όπως διάστρεμμα, τράβηγμα, ρήξη στους συνδέσμους ή τους χόνδρους, μέχρι καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η τενοντίτιδα (φλεγμονή στους τένοντες) και η θυλακίτιδα (όταν το υγρό συσσωρεύεται στο θύλακα, στο σάκο με το υγρό που προστατεύει την άρθρωση του γονάτου).

Κάποιος κάνει ποδήλατο

Αθλητικοί τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί στα γόνατα είναι συνηθισμένοι σε αθλητές, για παράδειγμα όταν παθαίνουν ρήξη συνδέσμου στο γόνατο, που έχει ως αποτέλεσμα ξαφνικό πόνο. Το "γόνατο του δρομέα" είναι μια συνθήκη που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε λυγίζει πολύ τα γόνατά του, για παράδειγμα στο τρέξιμο, το περπάτημα, τα άλματα ή την ποδηλασία. Γίνεται αισθητό ως ένας πόνος γύρω από την επιγονατίδα και μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης, τραυματισμού, ανωμαλίας των οστών του ποδιού ή πέλματος και αδύναμων μυών.

Ένα χτυπημένο γόνατο

Άλλες αιτίες

Οι τραυματισμοί στα γόνατα μπορεί να εμφανιστούν με αργό ρυθμό λόγω της οστεοαρθρίτιδας, για παράδειγμα. Αν έχετε προβλήματα με τα ισχία ή τα πέλματα σας, που σας κάνουν να περπατάτε περίεργα, μπορεί να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση των γονάτων, οδηγώντας σε βλάβες. Αν έχετε τραυματισμό στο γόνατο, ακόμα και αν είναι ήπιος, είναι πιο πιθανό να έχετε παρόμοιους τραυματισμούς στο μέλλον.

Στόχος

Εντοπίστε την αιτία του πόνου σας

Οι τραυματισμοί στους συνδέσμους ή οι ρήξεις μηνίσκου (ο χόνδρος που προστατεύει και σταθεροποιεί την άρθρωση) μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο πλάι του γονάτου. Ο πόνος στο μπροστινό μέρος του γονάτου μπορεί να οφείλεται σε θυλακίτιδα ή σε προβλήματα των χόνδρων. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο πίσω μέρος του γονάτου.

Εξειδικευμένη θεραπεία

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τον πόνο, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διάγνωσης και αντιμετώπισης. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη λεγόμενη θεραπεία PRICE στο σπίτι, δηλαδή Προστασία, Ξεκούραση, Πάγο, Κομπρέσες και Ανύψωση του γονάτου για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Μπορείτε επίσης να πάρετε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά ή να χρησιμοποιήσετε προϊόντα τοπικής ανακούφισης του πόνου από το φαρμακείο για να ανακουφιστείτε από τον οξύ (μικρής διάρκειας, όχι σοβαρό) πόνο και να μειώσετε τη φλεγμονή. Αν ο πόνος διαρκεί πολύ ή είναι πιο σοβαρός, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό ή άλλο ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας εξετάσει κλινικά για να ελέγξει την κινητικότητα της άρθρωσης, καθώς και να την επιθεωρήσει γα πρήξιμο, ευαισθησία, ορατούς μώλωπες ή αίσθημα καύσου και να συστήσει φυσικοθεραπεία και χρήση επιγονατίδας για την ανακούφιση του πόνου. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει ασκήσεις ενδυνάμωσης του γονάτου, καθώς και φαρμακευτική αγωγή, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και να θεραπεύσουν τις υποκείμενες καταστάσεις.

Τι είναι το γόνατο
του δρομέα;

Οι αθλητές και οι δρομείς είναι ιδιαίτερα
επιρρεπείς στους τραυματισμούς των γονάτων.

Τα συμπτώματα του γονάτου του δρομέα περιλαμβάνουν:  

  •  Πόνο πίσω ή γύρω από την επιγονατίδα
  •  Πόνο όταν λυγίζετε το γόνατο
  •  Πόνο που επιδεινώνεται όταν περπατάτε σε κατηφόρα ή κατεβαίνετε σκάλες 
  •  Πρήξιμο
  •  Εξάρθρημα ή τρίψιμο στο γόνατο

Αντιμετώπιση με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή

Ανακαλύψτε
τα προϊόντα μας

Και μάθετε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν

Ανακαλύψτε τα προϊόντα Voltarol και βρείτε το κατάλληλο για να αντιμετωπίσετε τον πόνο που νιώθετε.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

σειρά προϊόντων voltarol

Μάθετε περισσότερα

Εξηγώντας τα διάφορα είδη πόνου

Μάθετε περισσότερα για τα διάφορα είδη πόνου που μπορεί να αισθανθείτε και ανακαλύψτε τι βρίσκεται πίσω από τον πόνο που νιώθουμε.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι είναι ο πόνος;

Κατανοήστε καλύτερα τις αιτίες του πόνου, καθώς και γιατί το σώμα μας αισθάνεται πόνο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς λειτουργεί το Voltarol;

Μάθετε πώς λειτουργεί το Voltarol, ανακουφίζοντας τον πόνο, μειώνοντας τη φλεγμονή και επιταχύνοντας την επάνοδο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ