Κατανοώντας τον Πόνο

Τι είναι ο πόνος;

Κατανοήστε καλύτερα τις αιτίες του πόνου, καθώς και γιατί το σώμα μας αισθάνεται πόνο.

Ορίζοντας το σωματικό πόνο

Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που μπορεί να περιορίσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες ενός ατόμου να ακολουθήσει τις καθημερινές του συνήθειες. Συχνά λειτουργεί ως ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας. Ο ευρέως αποδεκτός ορισμός του πόνου που αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου είναι: "Πόνος είναι η δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή ενδεχόμενη βλάβη των ιστών ή περιγράφεται με τέτοιους όρους."

Ο σωματικός πόνος μπορεί να περιλαμβάνει από ήπια τοπική δυσφορία μέχρι και αγωνιώδη εμπειρία. Μπορεί να είναι οξύς και σύντομος ή να γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα. Ο οξύς πόνος λειτουργεί προστατευτικά για τον άνθρωπο, μας μαθαίνει να αποφεύγουμε τις σωματικές βλάβες ή τις πιθανώς επιβλαβείς καταστάσεις και προστατεύει το τραυματισμένο μέρος του σώματος ενώ επουλώνεται.

Ο σωματικός πόνος είναι συχνό φαινόμενο και κάποιες φορές μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές μας συνήθειες. Αν ο πόνος δεν αντιμετωπιστεί ή αν δεν υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση, μπορεί να γίνει χρόνιος. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα διάφορα είδη πόνου στη σελίδα αυτή ("τυπολογία του πόνου").

Πατέρας και γιος παίζουν

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Ο σωματικός πόνος είναι κάτι περισσότερο από απλά μια σωματική αίσθηση, καθώς το 86% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο νιώθει ότι έχει σημαντική επίδραση στη συνολική τους ευεξία.¹

Γιατί αισθανόμαστε πόνο;

Ο πόνος μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα - και μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται για να βρουν τρόπους ανακούφισης του πόνου. Αν δεν νιώθαμε πόνο, δε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς ή τις μόνιμες σωματικές βλάβες. Ο πόνος έχει εξελιχθεί ως ένας μηχανισμός άμυνας που μας προειδοποιεί για έναν τραυματισμό, επιτρέποντάς μας να προστατεύσουμε το σώμα μας.

Ο πόνος ελέγχεται από το νευρικό σύστημα και είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Συμβαίνει όταν ένα εξωτερικό ερέθισμα, για παράδειγμα το άγγιγμα μιας καυτής κατσαρόλας, ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα-υποδοχείς για να στείλει μήνυμα μέσω της σπονδυλικής στήλης στον εγκέφαλο. Οι υποδοχείς μπορούν να αισθανθούν τη ζέστη, το κρύο, το φως, το άγγιγμα, την πίεση και τον πόνο. Ο πόνος μπορεί να επιφέρει και άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζαλάδα και αδυναμία.

Συχνά, η πρώτη αντίδραση όταν νιώσουμε σωματικό πόνο είναι να σταματήσουμε να κινούμαστε. Πολλοί πιστεύουν ότι η ακινησία συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου, η αλήθεια είναι όμως ότι μερικές φορές, η ήπια κίνηση βοηθά στη γρηγορότερη ανακούφιση.

Αναγνώριση και αντιμετώπιση του πόνου

Ο πόνος μας ειδοποιεί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από περαιτέρω βλάβη. Ωστόσο, ο σωματικός πόνος μπορεί να δυσκολέψει τις καθημερινές δραστηριότητες και να επιβραδύνει την ανάκτηση των κινήσεων. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής σας και να επηρεάσει την εργασία, τις σχέσεις και την ανεξαρτησία σας. Ο πόνος είναι πάντα υποκειμενικός και κάθε άτομο αισθάνεται τον πόνο με το δικό του τρόπο.

86% των ανθρώπων παγκοσμίως νιώθουν πόνο

Ο οξύς πόνος συνήθως έρχεται ξαφνικά και αποτελεί σημάδι ότι το σώμα υποφέρει από κάποια βλάβη. Θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις επουλωθεί το τραύμα. Ο χρόνιος πόνος διαρκεί περισσότερο από τον οξύ πόνο και μερικές φορές είναι ανθεκτικός στις θεραπείες. Συνήθως σχετίζεται με μακροχρόνιες ασθένειες. Αντίθετα με τον οξύ πόνο, ο χρόνιος πόνος τείνει να σχετίζεται με δυσλειτουργίες ή ασθένειες που επιμένουν. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να υποφέρετε από χρόνιο πόνο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Οι θεραπείες για το σωματικό πόνο έχουν μεγάλο εύρος, λόγω όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην αίσθηση του πόνου και των πολλών αιτίων του. Τα φάρμακα για τον πόνο περιλαμβάνουν τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), τα κορτικοστεροειδή ή τα αναλγητικά φάρμακα.

Προτού αναζητήσετε θεραπεία ανακούφισης του πόνου, όπως ένα τζελ τοπικής χρήσης ή κάποιο χάπι, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε γιατί συμβαίνει ο πόνος και ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισής του. Αν έχετε αμφιβολίες, αναζητήστε ιατρική συμβουλή από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 

¹Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου Haleon 2018 - πλήρης έκθεση, σελ. 36

²Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου Haleon 2018 - πλήρης έκθεση, σελ. 16

Μάθετε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το Voltarol;

Μάθετε πώς λειτουργεί το Voltarol, ανακουφίζοντας τον πόνο, μειώνοντας τη φλεγμονή και επιταχύνοντας την επάνοδο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόνοι & θεραπείες

Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο είδος πόνου…

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξηγώντας τα διάφορα είδη πόνου

Μάθετε περισσότερα για τα διάφορα είδη πόνου που μπορεί να αισθανθείτε και ανακαλύψτε τι βρίσκεται πίσω από τον πόνο που νιώθετε.

* Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου Haleon 2018 - πλήρης έκθεση, σελ. 18

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
48% των ανθρώπων νιώθουν σωματικό πόνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα 48% των ανθρώπων νιώθουν σωματικό πόνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα