Κατανοώντας τον πόνο

Τι είναι η φλεγμονή;

Μάθετε για τις διαδικασίες που προκαλούν φλεγμονή, γιατί αυτή συμβαίνει και πώς κάνει το σώμα μας να νιώθει.

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική προστατευτική αντίδραση του σώματος στους τραυματισμούς. Συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια αμύνονται για να μας προστατεύσουν, από μολύνσεις, για παράδειγμα από βακτήρια ή ιούς. Φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί και μετά από τραυματισμό, για παράδειγμα μετά από διάστρεμμα κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, που μπορεί να είναι επώδυνο, να πρηστεί και να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Πόσο διαρκεί η φλεγμονή;

Η οξεία φλεγμονή είναι μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που συνήθως διαρκεί μόνο για λίγες μέρες και είναι συνήθως επωφελής στη διαδικασία της επούλωσης, παρότι συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστη αίσθηση όπως φαγούρα ή πόνο.

Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να προστατεύσει τα όργανα από μολύνσεις και τραυματισμούς. Ο σκοπός της είναι να εντοπίσει και να εξαλείψει τον τραυματισμένο ιστό, ώστε το σώμα να αρχίσει να επουλώνεται.

Άνδρας που κάνει ποδήλατο

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η φλεγμονή παρουσιάζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται για να αφήσουν περισσότερο αίμα να περάσει προς την τραυματισμένη περιοχή. Για το λόγο αυτό στην περιοχή εμφανίζεται κοκκίνισμα και αίσθημα καύσου.  

Συμπτώματα φλεγμονής

Υπάρχουν πέντε σημάδια ή συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν οξεία φλεγμονή: κοκκίνισμα, αίσθημα καύσου, πρήξιμο, πόνος και δυσκολία στις συνηθισμένες κινήσεις της συγκεκριμένης περιοχής του σώματος. Κάποιες φλεγμονές είναι μικρές, επηρεάζοντας μόνο μια μικρή περιοχή και επουλώνονται μόνες τους, μπορεί όμως να είναι και εκτεταμένες, επώδυνες και να απαιτούν θεραπεία.

44% της φλεγμονης, είναι οξύς πόνος

Διάγνωση και θεραπεία

Αν ο πόνος είναι σοβαρός ή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας εξετάσει και ενδεχομένως να σας παραπέμψει σε εξετάσεις. Ο γιατρός μπορεί επίσης να υποδείξει θεραπεία αντιμετώπισης, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισης της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου.

 

¹Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου Haleon 2018 - πλήρης έκθεση, σελ. 30

 

Μάθετε περισσότερα

Τι είναι ο πόνος;

Κατανοήστε καλύτερα τις αιτίες του πόνου, καθώς και γιατί το σώμα μας αισθάνεται πόνο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόνοι & θεραπείες

Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο είδος πόνου…

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς λειτουργεί το Voltarol;

Μάθετε πώς λειτουργεί το Voltarol, ανακουφίζοντας τον πόνο, μειώνοντας τη φλεγμονή και επιταχύνοντας την επάνοδο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ