Κατανοώντας τον πόνο

Εξηγώντας τα διάφορα είδη πόνου

Μάθετε περισσότερα για τα διάφορα είδη πόνου που μπορεί να αισθανθείτε και ανακαλύψτε τι βρίσκεται πίσω από τον πόνο που νιώθετε.

Κατηγοριοποίηση του πόνου

Ο ορισμός του τι είναι πόνος έχει υπάρξει ιστορικά πολύ δύσκολο ζήτημα για τη διεθνή ιατρική κοινότητα. Ο σημερινός ορισμός όπως έχει δοθεί από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (IASP) είναι "μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών ή περιγράφεται με όρους τέτοιας βλάβης". Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και σύντομος ή χρόνιος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι κατηγοριοποίησης του πόνου και πολλές από αυτές τις κατηγορίες μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται, όμως οι συνήθεις κατηγορίες του πόνου περιλαμβάνουν τις εξής:

  • Ο Αλγαισθητικός Πόνος συνήθως προκαλείται από βλάβη/τραυματισμό στο σώμα και λειτουργεί προστατευτικά. Τα συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν σωματικούς πόνους όπως πόνο στις αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδα, πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης (μέση) ή αθλητικούς τραυματισμούς και μετεγχειρητικό πόνο.
  • Ο Φλεγμονώδης Πόνος γίνεται συχνά αισθητός όταν υπάρχει βλάβη στους μαλακούς μυοσκελετικούς ιστούς του σώματος. Αυτό το είδος πόνου συχνά εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο και περιγράφεται ως θαμπός/αμβλύς πόνος. Συνήθως εμφανίζεται στους ώμους, τα ισχία και τα χέρια, μπορεί όμως να εμφανιστεί και στο κάτω μέρος της πλάτης (μέση).
  • Ο Νευροπαθητικός Πόνος προκαλείται από τραυματισμό ή δυσλειτουργία του σωματοαισθητικού νευρικού συστήματος. Ο πόνος αυτός προξενείται από βλάβη ή ασθένεια που επηρεάζει κάποιο μέρος του νευρικού συστήματος, συχνά χωρίς προφανή σωματικά ευρήματα. Συχνά περιγράφεται σαν κάψιμο, μυρμήγκιασμα, τρύπημα ή τσίμπημα. Αυτό το είδος πόνου τείνει να εμφανίζεται εντός κάποιων ημερών ή εβδομάδων μετά από ένα σωματικό τραυματισμό, σε κύματα όσον αφορά τη συχνότητα και την ένταση. Κάποιες φορές δεν υπάρχει προφανής πηγή του πόνου και μπορεί να παρουσιαστεί αυθόρμητα.
48% των ανθρώπων νιώθουν σωματικό πόνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

Αίτια

Το σώμα μας αισθάνεται πόνο για διάφορους λόγους. Τα συμπτώματα του πόνου σπάνια εμφανίζονται απομονωμένα και επομένως, μπορεί να λειτουργούν περισσότεροι από ένας μηχανισμοί όταν αισθανόμαστε πόνο. Για παράδειγμα, η φλεγμονή είναι ένας συνηθισμένος αλγαισθητικός πόνος, μπορεί όμως να εμφανιστεί και στο νευροπαθητικό πόνο.

Σε γενικές γραμμές ο σωματικός και ο φλεγμονώδης πόνος προκαλούνται από βλάβη των ιστών εξαιτίας επαναλαμβανόμενου τραυματισμού, υπερβολικής δραστηριότητας, ή μη χρήση και κακή χρήση μελών του σώματος. Ο νευροπαθητικός πόνος προκαλείται όταν τα ίδια τα νεύρα έχουν υποστεί φθορά, δυσλειτουργούν ή είναι τραυματισμένα και συνεπώς στέλνουν λανθασμένα σήματα στα κέντρα πόνου του εγκεφάλου.

Τόσο ο αλγαισθητικός όσο και ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος. Ο οξύς πόνος είναι ένας πόνος που μας λέει ότι έχουμε πληγωθεί. Για παράδειγμα, αν καεί το χέρι μας ακουμπώντας σε μια εστία φωτιάς. Ο πόνος λέει ότι υπάρχει τραυματισμός. Ο οξύς πόνος αρχίζει ξαφνικά και συνήθως δε διαρκεί πολύ. Όταν επουλωθεί το τραύμα, ο πόνος υποχωρεί. Ο χρόνιος πόνος διαρκεί περισσότερο, είναι πιο σοβαρός και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία.


¹ Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου Haleon 2018 - πλήρης έκθεση, σελ. 18

Μάθετε περισσότερα

Τι είναι ο πόνος;

Κατανοήστε καλύτερα τις αιτίες του πόνου, καθώς και γιατί το σώμα μας αισθάνεται πόνο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόνοι & θεραπείες

Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο είδος πόνου…

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι είναι η φλεγμονή;

Μάθετε για τις διαδικασίες που προκαλούν φλεγμονή, γιατί αυτή συμβαίνει και πώς κάνει το σώμα μας να νιώθει.

* Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου Haleon 2018 - πλήρης έκθεση, σελ. 30

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
44% της φλεγμονης, είναι οξύς πόνος 44% της φλεγμονης, είναι οξύς πόνος